קמבוצ'ה חיה היא הרבה יותר ממשקה – היא משקה טבעי ועשיר בפרוביוטיקה שמועילה לבריאות המעיים, תומכת במערכת החיסון ומעניקה תחושת רעננות עם כל לגימה.
למרות שהיא פופולרית יותר ויותר בשנים האחרונות, עדיין יש המון שאלות לגביה.
בדיוק בשביל זה, ריכזנו עבורכם 30 שאלות ותשובות כדי לעזור לכם להבין את כל מה שצריך לדעת על קמבוצ'ה חיה – ממשקה שמאזן את העיכול ועד לתוספת טבעית לשגרת היום יום שלכם.
אז אם תהיתם איך קמבוצ'ה יכולה לתרום לבריאות שלכם, הגעתם למקום הנכון :)
1. למה כדאי לשתות קמבוצ'ה?
הקמבוצ'ה מלאה בפרוביוטיקה התומכת בבריאות המעיים, משפרת את העיכול ועוזרת לשמור על מיקרוביום מאוזן. בנוסף, היא מכילה חומצות נוגדות חמצון שיכולות לחזק את המערכת החיסונית, לנקות רעלים מהגוף ולספק אנרגיה טבעית ללא קפאין.
שתייה קבועה של קמבוצ'ה תומכת בתהליכים הטבעיים של הגוף ותורמת לבריאות כללית. וחוץ מזה, זה רעיון טוב לשתות משקאות עם יתרונות בריאותיים - זה גם טעים!
2. מה זה הדבר שצף לי בתוך הבקבוק?
זהו סקובי קטן, שנוצר באופן טבעי בתוך הקמבוצ'ה חיה.
סקובי, הידוע גם כ"פטריית התה", צומח תוך כדי התסיסה הטבעית והוא חלק תקין ובריא מתהליך התסיסה. הוא אכיל, בריא, ומכיל הרבה פרוביוטיקה. זהו סימן ברור לכך שהקמבוצ'ה חיה, בריאה ולא מפוסטרת.
בדיוק כמו שאתם רוצים!
3. כמה מומלץ לשתות?
זה תלוי בכל אחד ואחת ובמצב מערכת העיכול שלהם.
האם המטרה היא שיקום המעי, או פשוט ליהנות ממשקה מרענן ובריא? כהמלצה כללית, אנחנו ממליצים לשתות בין שליש בקבוק לבקבוק ביום.
כדאי להתחיל בכמות קטנה, להקשיב לגוף, ובהתאם לתגובות להגדיל את הכמות במידת הצורך.
4. סבתא שלי הייתה מכינה קמבוצ'ה בבית, האם זה אותו דבר?
כן! זו אותה קמבוצ'ה, שמוכרת גם בשמות שונים כמו "צ'ייני גריב", "קומבוצ'יון", או "פטריית תה".
קמבוצ'ה הייתה מיוצרת באופן מסורתי בבית במשך אלפי שנים (אתם יכולים לקרוא את המאמר שלנו על ההיסטוריה של קמבוצ'ה כדי ללמוד עוד).
אנחנו גאים לשמור על אותו תהליך תסיסה והכנה אותנטי כדי לשמר את כל היתרונות הבריאותיים והטעם הטעים והמרענן של המשקה הזה.
תהליך המודרניזציה משמש לאריזת הבקבוקים, ובדיקות מעבדה משמשות למדידות מדויקות של חומרים מזינים, טעם ובטיחות מזון, ולמעקב אחר בריאות התרביות החיות.
5. האם קמבוצ'ה מתאימה לסוכרתיים?
ישנם סוגים שונים של סוכרת. לכן אנו ממליצים להתייעץ עם ספק שירותי הבריאות שלכם כדי להבין אם קמבוצ'ה מתאימה עבורכם במקרה הספציפי שלכם.
עם זאת, לעיתים קרובות אנו מקבלים משוב מלקוחותינו הסוכרתיים, שמדווחים כי הם סופרים את קמבוצ'ה כמו פרי.
היא מכילה כמות קטנה של סוכר, אך הסוכר מפורק ואינו גורם לעלייה חדה ברמת הסוכר בדם כמו סוכר רגיל. בנוסף, הפרוביוטיקה בקמבוצ'ה מסייעת בעיכול ופירוק הסוכרים, וחומצה גלוקונית מסייעת בניהול עליות ברמת האינסולין.
בהתבסס על כל אלה, קמבוצ'ה יכולה להיות מתאימה ואף מועילה לסוכרתיים.
6. האם צריך לשמור בקירור גם לפני הפתיחה?
כן! הקמבוצ'ה חיה ותוססת, והקירור הוא הדרך לעצור את התסיסה וההתפתחות שלה.
היא לא תקלקל, ולא תהרס מכך שהיא תהיה מחוץ למקרר אבל היא כן תמשיך לתסוס והטעם ישתנה. לכן אנו מבקשים לשמור את הקמבוצ'ה במקרר, אנחנו מקפידים על זה באחסון ובהובלה שלנו.
הערת צד: קמבוצאים מנוסים שאוהבים טעמים חזקים, לפעמים בוחרים להשאיר את הבקבוק מחוץ למקרר לכמה ימים בשביל שהיא תהיה יותר חמוצה.
7. איך אפשר להכין קמבוצ'ה בבית?
זה יחסית פשוט, ובגלל שהקמבוצ'ה שלנו חיה ולא מפוסטרת, אפשר בקלות להשתמש בה כסטרטר.
צפו בסרטון מפורט ומקיף על איך להכין קמובצ'ה ביתית.
8. האם זה מתאים לנשים בהריון?
קיימת הנחיה רפואית לנשים בהיריון להימנע ממוצרים לא מפוסטרים, מתוך זהירות.
עם זאת, בקמבוצ'ה שלנו כל הפרוביוטיקה והערכים התזונתיים נשמרים בזכות כך שהיא לא מפוסטרת, והחומציות הנמוכה היא זאת ששומרת עליה ממזהמים ופתוגנים.
הפרוביוטיקה יכולה מאוד לתמוך באם ובתינוק במהלך ההיריון, וישנם עדויות רבות שהקמבוצ'ה מקלה על בחילות בשליש הראשון.
אנחנו מעודדים כל אשה להקשיב לגופה ולהחליט מה מתאים לה. מידע נוסף.
9. האם קמבוצ'ה מכילה אלכוהול?
קמבוצ'ה היא משקה לא אלכוהולי.
במהלך התסיסה, יש רגע קצר שבו רמת האלכוהול יכולה לעלות לכ-0.5% (השמרים מתסיסים את הסוכרים והופכים אותם לאתנול), אך כשהתסיסה ממשיכה, האצטובקטר הופך את האתנול לחומצה אצטית, מה שמוריד את ה-pH של הקמבוצ'ה.
הסביבה החומצית החדשה והמאוזנת הזו תומכת בפעילות פרוביוטית על ידי עיכוב חיידקים מזיקים וקידום איזון מיקרוביאלי בריא (שגשוג חיידקים מועילים).
בקמבוצ'ה ביתית, רמות האלכוהול בדרך כלל פחות מבוקרות.
עם זאת, כמותג מסחרי, אנחנו מבטיחים בקרת איכות כדי לשמור על הקמבוצ'ה שלנו כלא-אלכוהולית.
ישנם מותגים (באירופה ובארה"ב) שמתאימים את הייצור והתסיסה שלהם במטרה לייצר קמבוצ'ה אלכוהולית, הנקראת "קמבוצ'ה חזקה" (Hard Kombucha).
10. האם יש קפאין בקמבוצ'ה?
לא.
הקמבוצ'ה מפרקת את הקפאין מהתה במהלך התסיסה, כך שהתוצאה היא משקה ללא קפאין, גם אם הוא מבוסס על תה.
למרות שקמבוצ'ה אינה מכילה קפאין, רוב האנשים עדיין חווים עלייה באנרגיה בזכות הרכב ויטמין בי, החומצות האורגניות והפרוביוטיקה הקיימים בה באופן טבעי.
11. למה אתם מייצרים באירופה ולא בישראל?
ניסינו להקים מפעל קמבוצ'ה בישראל, אך החסמים הרגולטוריים למזון לא מפוסטר מנעו זאת.
לכן, כדי לשמור על מוצר פרוביוטי לא מפוסטר, החלטנו לייצר באירופה.
אנחנו רואים עצמנו כעסק ישראלי ושואפים לשפר את מדף המשקאות הבריאים בישראל.
יום אחד אולי נגשים את החלום להקים מבשלה כאן בארץ.
12. תוך כמה זמן מומלץ לשתות מהפתיחה?
אנחנו ממליצים לשתות את הקמבוצ'ה תוך 3 ימים מהפתיחה.
הטעם והגזים משתנים לאחר הפתיחה, אך מבחינה בריאותית ופרוביוטית, ניתן לשתות גם אחרי 3 ימים, ולעתים אף ספירת החיידקים תגדל.
13. מה לעשות אם הקמבוצ'ה חזקה או לא טעימה לי?
אפשר תמיד למהול או לדלל אותה.
אם הטעם חזק מדי, אפשר להוסיף מעט מים, לערבב בשייק (מתכון פשוט לשייק מנגו פרוביוטי) או אפילו להוסיף לטחינה או לסלט.
15. האם קמבוצ'ה מתאימה לילדים?
כן, בוודאי.
הקמבוצ'ה מעולה לילדים ויכולה להוות תחליף בריא למשקאות סודה ממותקים.
עם זאת, אנו ממליצים לא לתת לילדים לשתות לפני השינה, שכן לקמבוצ'ה יש נטייה לעורר.
16. מה ההבדל בין קמבוצ'ה ביתית לקמבוצ'ה מסחרית?
ישנם סוגים רבים של קמבוצ'ה מסחרית, אך בתהליך שלנו, ההבדל היחיד הוא בגודל מיכלי התסיסה שאנו משתמשים בהם, הדיוק במדידות, במעקב והבדיקות הקפדניות לשמירה על בטיחות המזון.
17. האם קמבוצ'ה עוזרת בירידה במשקל?
היתרון העיקרי של קמבוצ'ה הוא הפרוביוטיקה שלה, שתומכת בעיכול ועוזרת לפרק סוכרים.
שילוב קמבוצ'ה בתזונה מאוזנת ובריאה, יחד עם פעילות גופנית, יכול לסייע בירידה במשקל.
18. האם קמבוצ'ה יכולה לגרום לתופעות לוואי?
חלק מהאנשים עשויים לחוות נפיחות או אי נוחות במערכת העיכול כשהם מתחילים לשתות קמבוצ'ה, אך לרוב מדובר במצב זמני כשהגוף מתרגל לחיידקים החדשים שנכנסים למעיים.
תופעת הלוואי העיקרית המוכרת בקמבוצ'ה קשורה לחומציות.
מאחר שקמבוצ'ה היא באופן טבעי חומצית, אלו שרגישים לחומציות עשויים להרגיש אי נוחות בקיבה או בשיניים לאחר שתייתה. עם זאת, רוב האנשים לא ירגישו בכך אלא אם יצרכו כמויות מוגזמות.
19. האם אפשר לשתות קמבוצ'ה כל יום?
לא רק שזה בטוח לצרוך קמבוצ'ה מדי יום, זה אפילו מומלץ.
שתייה קבועה מאפשרת לסימביוזה בין הקמבוצ'ה לבין המיקרוביום לשגשג, מה שהופך את זה לדרך מצוינת לשקם ולשמר את פלורת המעיים הבריאה.
20. איך הקמבוצ'ה משפיעה על המערכת החיסונית?
הקמבוצ'ה תומכת במערכת החיסונית דרך השפעתה על תפקוד המעיים, ובכך היא מסייעת להילחם במזיקים ומשפרת את העיכול באופן כללי.
נמצא כי כ-70% ממערכת החיסון שלנו מקורה במעי.
21. מה ההבדל בין קמבוצ'ה ג'ון לקמבוצ'ה רגילה?
קמבוצ'ה ג'ון מבוססת על דבש במקום סוכר. זהו ההבדל העיקרי, והוא משפיע על הרכב החומרים הפעילים במשקה. החוויה שלנו היא שקמבוצ'ה ג'ון טעימה, אך אינה יציבה לאורך זמן, כך שהיא לא מתאימה לצרכים הלוגיסטים שלנו.
22. האם יש לכם טעמים שונים של משקה קמבוצ'ה חיה?
כן, יש לנו ארבעה טעמים של משקה קמבוצ'ה חיה, כולם עשויים מרכיבים טבעיים אמיתיים:
טעם | תיאור |
ג'ינג'ר: | טעם מחמם ומעורר |
נענע: | מרענן ופריך |
גוניפר ברי: | פירותי עם נגיעה של הדרים |
קלאסי: | מדגיש את טעמי התה המקוריים |
23. איך אני יכול לדעת אם קמבוצ'ה התקלקלה?
נדיר שקמבוצ'ה תתקלקל מכיוון שתהליך התסיסה מונע באופן טבעי קלקול (בזכות ה-pH הנמוך שלה).
אם הבקבוק סגור ונשמר בקירור, הוא לא יתקלקל לעולם. עם זאת, אם הבקבוק או המכסה נפגעו או זוהמו, הסימן הראשון יהיה ריח רע, כמו ביצים רקובות או גופרית.
כתמי עובש שחורים גלויים הם גם סימן אזהרה ברור.
היופי בקמבוצ'ה הוא שמדובר במשקה שמשמר את עצמו בזכות החומציות הטבעית שלו.
גם אם הוא נשאר מחוץ למקרר, הטעם ישתנה ויהפוך לחומצי וחזק יותר, אך הוא לא יתקלקל או יירקב.
24. האם יש הבדל בין קמבוצ'ה חיה לקמבוצ'ה מפוסטרת?
בהחלט.
קמבוצ'ה מפוסטרת מאבדת את כל התוכן הפרוביוטי שהוא כל כך חשוב לעיכול שלנו.
במקום זאת, נשארים עם משקה חמצמץ ומתוק, הדומה לסודה עם טעם חומצי. אנו ממליצים לשתות רק קמבוצ'ה חיה, ולא מפוסטרת.
25. האם קמבוצ'ה עוזרת בבעיות עיכול כמו עצירות או שלשול?
עצירות ושלשול נובעים מחוסר איזון במעיים.
המטרה של קמבוצ'ה היא לאזן את המעי ולתמוך במערכת העיכול, מה שמקדם עיכול בריא וסדיר.
לכן, קמבוצ'ה יכולה להיות מועילה ברוב המקרים.
עם זאת, אם הבעיות הללו נמשכות, ייתכן שמדובר בסימן לבעיה בריאותית חמורה יותר וכדאי להתייעץ עם ספק שירותי הבריאות שלכם.
26. האם קמבוצ'ה מכילה גלוטן?
לא!
הקמבוצ'ה מבוססת על תה, סוכר ותרבית קמבוצ'ה, ואין בה גלוטן בשום שלב בתהליך.
היא מתאימה גם לצליאקים. המפעל שלנו ללא גלוטן.
27. האם אפשר לשתות קמבוצ'ה אם אני נוטל תרופות?
תלוי בתרופות, לכן תמיד מומלץ להתייעץ עם רופא.
עם זאת, כל עוד אין מניעה לצריכת מזון או שתייה חומצית, אין בעיה עם שתיית קמבוצ'ה בזמן נטילת תרופות.
28. מהי הטמפרטורה האידיאלית לאחסון קמבוצ'ה?
אנו ממליצים לאחסן קמבוצ'ה בטמפרטורה של (2-6 מעלות) כדי לשמור על השמרים והחיידקים במצבם הטוב ביותר.
לשתייה, ככל שהמשקה קר יותר, כך טוב יותר – אך אל תקפיאו אותו, כי הבקבוק עלול להתפוצץ במקפיא.
29. איך הקמבוצ'ה משפיעה על בריאות העור והשיער?
הקמבוצ'ה תומכת בעור ובשיער דרך השפעתה על תפקוד המטבוליזם במעי.
כיום קיימים גם מוצרים קוסמטיים המבוססים על קמבוצ'ה לטיפוח העור.
30. האם הקמבוצ'ה שלכם מכילה תוספי סוכר או חומרים משמרים?
לא!
אנחנו לא מוסיפים חומרים משמרים או ממתיקים.
הסוכר בקמבוצ'ה משמש לתהליך התסיסה, ולא לצורך המתקה בסיום.
תגובות